Moorfortheweekend

Classic Land en Range Rover

RESTAURATIE MET BEHOUD VAN PATINA

Over het algemeen is bij een restauratie of restomod het doel de auto als nieuw te bouwen, alsof hij net in de fabriek van de band is gerold. Bij een normale restauratie moet de auto zo origineel mogelijk zijn. Bij een restomod wordt de auto op specificatie van de klant aangepast.

Een restauratie stijl die wij steeds meer hanteren is de restauratie met behoud van patina. Voornamelijk doen we dit bij deelrestauraties. Het betreft dan veelal “verweerde” Series of Defenders waarbij de lak dof is geworden en duidelijk deuken en andere gebruikssporen zichtbaar zijn. Ook in het interieur.
Dit verweerde uiterlijk draagt uiteraard bij aan de charme van de auto en het is soms zonde als dit bij een totale restauratie verloren zou gaan.

Het probleem is alleen dat de techniek van deze auto’s vaak niet in orde is en ze daarom een gevaar op de weg kunnen zijn. De kunst is deze Land Rovers technisch helemaal in orde te maken (aandrijflijn, wegligging, remmen en structurele delen zoals chassis), maar met behoud van het verweerde uiterlijk van de carrosserie en het interieur.
Deze aanpak lijkt makkelijker dan het is. Daarom bespreken we gedurende het restauratieproces de te nemen stappen steeds met de klant.
Vooraf maken we uiteraard een begroting, maar niet alles kan worden voorzien en gaandeweg zal deze worden bijgesteld. Het is om die reden verstandig een restauratie met behoud van patina in deelprojecten te splitsen.